Maailma fyysikon silmin

Minulla on kunnia aloittaa bloggaaminen tiedepop-sivustolla. Paitsi että olen teoreettisen kiinteän olomuodon fysiikan professori Jyväskylän yliopistossa ja kiinnostunut tieteen popularisoinnista, olen myös sivuston pääkehittäjän aviopuoliso. Tunnen vaimoni aika hyvin, ja tiedän, että ajattelemme tieteestä hiukan eri tavoin, joten toivon pystyväni tuomaan sivustolle uuden näkökulman.

Ensimmäinen blogini on oikeastaan yhteiskunnallinen ehdotus: ehdotan veroportaiden ja monen muunkin tulonsiirtoihin liittyvien portaiden korvaamisen jatkuvalla funktiolla. Tarkoitus ei ole tehdä vaikeasta asiasta käsittämätöntä, vaan käyttää matematiikkaa apuvälineenä tekemään asiasta sellainen, josta voidaan keskustella. Niin tehdään paljon teoreettisessa fysiikassa. Kun ilmiöllä on nimi, siitä käytävä keskustelu on paljon helpompaa, mutta lisäksi matematiikan avulla voidaan täsmällisesti määritellä, mitä tuo nimi tarkoittaa. Tällaisia nimettyjä matemaattisia konsepteja fysiikassa ovat vaikkapa energia, massa, suprajohtavuus, kvarkit ja neutriinot.

Matematiikan tuominen yhteiskunnalliseen keskusteluun ei tarkoita sitä, että kaikki muutetaan numeroiksi. Totta puhuen en ole koskaan tajunnut ”numeroilla johtamisen” termiä, jolla pyritään joskus dissaamaan matemaattisen ajattelutavan tuomista esimerkiksi johtamisen päätöksiin. Tietenkin on ongelma, jos numeroita käytetään ymmärtämättä niitä, hämärtämään joitain ”oikeita” asioita. Mutta eikö sama päde sanoihin? En kuitenkaan ole nähnyt missään haukuttavan ketään ”sanoilla johtajaksi”.

Haasteeni blogissa on hyvä: tutkimuksessani pyrin mahdollisimman tarkkaan ilmaisuun, mutta en usko, että olen kunnolla ymmärtänyt asiaa, jollen sitä pysty blogissani ainakin jonkin verran valaisemaan siten, että idean ymmärtää ilman laajaa fyysikon koulutusta. Auttakaapa siis minua tässä kommenttienne kautta! Kommentoida voi joko tänne sivulle, tai mieluummin ehkä Twitterissä, johon pyrin postaamaan blogikirjoitukseni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *