Näin syntyi Tiedepop

TiedePop syntyi innostuksesta tieteeseen ja sen popularisointiin. Toiveena on, että sivusta tulee tutkijoiden ja tiedetoimittajien kohtauspaikka.  Tarkoituksena on toimia väylänä, jota kautta tutkijat voivat kertoa omasta alastaan. Lisäksi ideana on keskustella tieteen yleistajuistamisesta.

Sivuilla on tieteeseen ja tieteen popularisointiin liittyviä blogeja. Sivuille tulee myös tutkijoille suunnattuja vinkkejä ja opastusta tieteen popularisointiin. Toivottavasti niistä on hyötyä. Toiveena on, että yhä useampi tutkija innostuisi ja lähtisi yleistajuistamaan omaa tieteenalaansa.

Itse olen työskennellyt jo pitkään toimittajana, mutta alun perin työskentelin vuosia tutkijana. Toisaalta mieheni on tutkija, fysiikan professori. Tiedän, millaisen kiireen keskellä tutkijat elävät. Toisaalta tiedän myös sen, miten vähän aikaa toimittajilla on perehtyä juttuaiheisiin, saati ryhtyä kaivelemaan juttuaiheita alojen sisältä. Tämän vuoksi toivoisin, että tutkijat ottaisivat tosissaan ”yliopistojen kolmannen tehtävän”, tieteen popularisoinnin. Toivon myös, että yliopistojen johto antaisi asialle tukensa, popularisointi laskettaisiin tutkijoille meriitiksi ja siihen järjestyisi aikaa. Muutoin käy niin – ja osin on jo käynytkin – että vain tiettyjen alojen tiede nousee esille. Jos jollain alalla ei ole lainkaan tutkijoita, jotka kertovat yleistajuisesti alastaan, eivät suomalaiset myöskään saa tietoa kyseisen alan tutkimuksen etenemisestä. Se on sääli.

Tutkijoiden osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun on tärkeää myös siksi, etteivät vaihtoehtoiset faktat pääse valtaan. Tämä on tärkeä näkökulma tänä päivänä, kun tieteellisiä tosiasioita jatkuvasti pyritään eri tahojen toimesta horjuttamaan. Ilmastonmuutoskeskustelu on hyvä esimerkki.

Toivottavasti tämä sivu rohkaisee yhä useampia tutkijoita tarttumaan toimeen. Tieteen yleistajuistaminen on kivaa ja tärkeää. Ota yhteyttä, jos haluat tulla mukaan bloggaamaan (toimitus at tiedepop.fi). Tiede on pop!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *